MUSIESCOLA
TrobadamusicalEscolar
MUSIESCOLA és molt més que diverses trobades musicals i artístiques on participa alumnat i professorat d’Educació Primària provinents de centres de quasi totes les comarques valencianes.
Musiescola és una experiència educativa i artísticomusical que naix de la iniciativa del professorat de música, que amb il·lusió i entusiasme, dediquen tots els seus esforços per a dur a terme un projecte de convivència musical escolar. Es concreta en diverses trobades d'alumnat d'educació primària, on tot allò relacionat amb la música te cabuda dalt i baix de l'escenari.
declaració d'intencions
1. Ressaltar la importància de l’educació musical i artisticoexpressiva per a despertar i desenvolupar les facultats humanes i per aconseguir una educació integral de l’alumnat. A més, valorem la necessitat d’obrir un nou camí cap a la col·laboració entre centres educatius i associacions mitjançant el disseny, aplicació i avaluació de projectes musicals col·laboratius i fer-ho en la nostra llengua.
2. Fomentar que la convivència, la coeducació, la inclusió, i el desenvolupament de les emocions i
dels valors mitjançant la música siga una realitat a les aules.
3. Contribuir a la integració grupal adquirint habilitats interpersonals mitjançant el cant, la pràctica instrumental, la creació, la dansa, la improvisació, el moviment i l’expressió corporal en grup.
4. Lluitar contra el fracàs escolar i donar una resposta efectiva a aquest fracàs millorant els resultats acadèmics a través de la música i les diferents arts, donant resposta a la vegada a la compensació educativa i a les desigualtats.
5. Innovar, mitjançant les arts, utilitzant noves metodologies actives d’ensenyament-aprenentatge.
6. Donar a conéixer i promocionar activitats conjuntes entre centres d’ensenyament d’Educació
Primària de parla valenciana, intercanviant experiències i tenint sempre present l’alumnat amb talent i l’alumnat amb NESE per a construir un projecte que atenga la diversitat de les aules.
7. Estimular el desenvolupament integral de la personalitat del xiquet/a, contribuint fonamentalment al desenvolupament de la seua sensibilitat.
8. Fomentar l’interés per músiques de diversos estils, èpoques i cultures, així com la nostra pròpia,
valorant-la i apreciant-la com a instrument de comunicació personal i de transmissió de valors culturals valencians.
9. Potenciar la creativitat, la comprensió i l’apreciació de les qualitats artístiques.
10. Aconseguir que l’alumnat conega i valore diferents manifestacions artístiques del patrimoni
cultural valencià, col·laborant en la conservació i renovació de les formes d’expressió locals i estimant l’enriquiment que suposa l’intercanvi amb persones de diferents entorns.
11. Implicar l’entorn social i les comunitats educatives en els projectes transversals que aborden els centres educatius, estimulant i valorant la participació pròpia i aliena, i la consciència del treball en grup en la realització d’activitats artístiques.
12. Crear una xarxa de centres amb projectes educatius musicals compartits i col·laboratius.
13. Empoderar la música a les escoles i provocar el ressorgiment de l’art als projectes educatius dels centres mitjançant la música i la seua transversalitat i interdisciplinarietat.
14. Reivindicar les arts en general i la música en particular en la societat, als centres educatius i a
les aules.