IMG-20190915-WA0097
IMG-20190915-WA0097

press to zoom
IMG-20190915-WA0096
IMG-20190915-WA0096

press to zoom
IMG-20190915-WA0040
IMG-20190915-WA0040

press to zoom
IMG-20190915-WA0097
IMG-20190915-WA0097

press to zoom
1/35

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), en col·laboració amb l'Institut Valencià de Cultura (IVC) i el patrocini de Bankia, ha reconegut sis projectes d'excel·lència musical a les cinc categories de la segona edició de la gala dels 'Premis Bankia al Talent Musical a la Comunitat Valenciana'.

 

Premi al projecte educatiu musical: MUSIESCOLA, "L'empoderament de la música a les escoles"

 

Musiescola és un projecte col·laboratiu intercentres que neix a partir de la iniciativa d'un col·lectiu de mestres d'Educació musical que pretenien unir tots els esforços per dur a terme una jornada anual de convivència musical escolar per lluitar contra el fracàs escolar a través de la música. D'aquesta manera, es preten fer un treball divulgatiu que ressalta la importància de l'educació musical per despertar i desenvolupar les facultats humanes (Willems, 1981), i per aconseguir una educació integra

 

 

MUSIESCOLA va començar sent una trobada musical i escolar on van participar 8 centres educatius de la comarca de la Safor-Valldigna i al voltant de 600 alumnes en 2015. Amb el temps, Musiescola ha anat incorporant progressivament més alumnat, més centres educatius, més localitats, més professorat , institucions, AMPAS, associacions sense ànim de lucre, ONG, associacions musicals, comunitats educatives i empreses diverses arribant a convertir-se en una xarxa educativa formada per gairebé 50 escoles, més de 60 mestres d'educació musical i un projecte musical complex on el 2019 s'han participat de manera directa més de 1600 alumnes i 150 mestres d'educació primària provinents de centres educatius de més de 30 localitats valencianes.

 

Des d'un principi, es van obrir les portes de les escoles i de les aules de música i es va aconseguir treure la música al carrer amb propostes educatives musicals que es fan a les escoles. Es volia també donar a conèixer tot el que es pot aconseguir amb alumnat de qualsevol condició social, cultural i nivell acadèmic mitjançant la música. En definitiva, mostrar la tasca que fan els i  les mestres de música i el seu alumnat a l'escola cada dia i fer-ho cooperativa i col·laborativament entre tots.

 

 

Després de cinc edicions, Musiescola s'ha convertit en un agent socialitzador que contribueix a la integració artística grupal creant llaços afectius, facilitant la cooperació, el treball en equip, fomentant la socialització i les relacions interpersonals, el treball emocional i en valors, valorant el talent innat, la coeducació, la inclusió, millorant la convivència, i arribant a que es formen altres projectes alternatius i transversals mitjançant el cant, la pràctica instrumental, la creació, la improvisació, la dansa, l'expressió corporal en grup i l'art en general. Musiescola facilita la interacció d'idees i propostes innovadores, enriquint de l'experiència col·lectiva i compartida.

 

Sens dubte, aquest projecte ha millorat la qualitat del procés d'ensenyament-aprenentatge promovent la igualtat d'oportunitats de tot l'alumnat, atenent la seva diversitat, pal·liant i prevenint situacions de desavantatge, marginació i exclusió social, de manera que tothom pot desenvolupar les seves capacitats potencials per afrontar amb èxit l'escolaritat des d'un punt de vista inclusiu per aconseguir una millor qualitat de vida (Bisquerra, 2000).